İç ve Dış Cephe Boya İşleri

Dış Cephe Boya Uygulaması

Dış cephe boya uygulamasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, duvarları boya işlemine hazırlamaktır. Dış cephe boya renkleri seçildikten sonra duvarlardaki problemler giderilmelidir. Bu etapta en çok karşılaşılan problem, duvarlardaki çatlaklardır. Boya uygulamasından önce bu çatlaklar mutlaka giderilmelidir. Aksi takdirde en iyi boya bile kusursuz bir görünüm yaratamaz.

Duvarlardaki çatlaklar giderildikten sonra yüzey temizliğine geçilir. Yüzeylerdeki kirli ve gevşek dokular boya uygulamasından önce temizlenmiştir. Eğer binada mantar ya da küf oluşumu varsa, yine fırçalanarak dip köşe temizlik yapılmalıdır. Yıkanarak temizlenen yüzeyler kuruyana kadar boya işlemine başlanmamalıdır.

Boya uygulaması yağmur altında yapılmaz. Mutlaka kuru havalar beklenmelidir. Eğer yağmur yağarsa iş bırakılmalı ve 2-3 günlük kuruma payı bırakıldıktan sonra işe devam edilmelidir. Nem de boya işlemi sırasında en az yağmur kadar önemli bir etkendir. Dış boya uygulamasında ortaya çıkabilecek problemlerin büyük çoğunluğu nem kaynaklıdır. Nem dış cephe renkleri üzerinde bozulma yapacağı gibi mantar ve küf oluşumuna da neden olur.

Boyanın kalıcılığı, yüzeye ne kadar tutunduğu ile ilgilidir. Duvarlardaki parlak yüzeylerin zımparalanarak mat hale getirilmesi boyanın kalıcılığını arttırır. Hazırlık işlemleri gözünüze uzun gibi görünse de unutmayın ki hazırlığa ne kadar emek harcanırsa, sürecin devamı o kadar kusursuz ilerler. En iyi dekoratif boya uygulanması, en iyi hazırlanmış yüzeylerde yapılır.

Boya uygulaması yapılacağı zaman hava 5 dereceden daha soğuk olmamalıdır. Bu sıcaklıkta su buharı su zerresine dönüşür ve yüzeyde ıslaklık meydana gelir. Dış boya havanın açık ve rüzgarsız olduğu günlerde yapılmalıdır.

İç Cephe Boyası
İç Cephe Boyası, tercih edilen boya çeşidine göre değişkenlik göstermektedir. Sentetik bazlı boyalar ile su bazlı boyaların, performansları ve özellikleri bakımından farklılıkları söz konusudur. Su bazlı boyalarda nefes alma özelliği mevcuttur ancak sentetik bazlı boyalar için böyle bir durum söz konusu değildir. Bununla birlikte su bazlı boyalarda duvarda oluşan alakile etkisene oldukça dirençlidir.

İç Cephe Boyası yapmak için öncelikle iyi bir yol izlemeniz gerekmektedir. En başta yüzeyin hazırlanması gerekmektedir. Boyanacak yüzeyin üzerinde herhangi bir pürüz veya kusur var ise giderilmelidir. Boyanın yüzeye daha kolay uygulanması ve bağlanması için, yapılacak olan astarlama işlemi öncesinde yüzey kesinlikle sağlamlaştırılmalıdır. Yüzeyin her türlü yağ, kir ve tozdan arındırılmış olması gerekmektedir ve bu durumu kesinlikle ihmal etmeyin. Boyanacak olan yüzeyde gerekiyorsa zımpara ile homojen bir görüntü sağlanmalıdır. Zımpara tozları giderildikten sonra, astar uygulaması 2 kat olarak yapılmalıdır. Sonrasında iki astar arası macunlama işlemi gerçekleştirilir. Katlar arası en 3 veya 4 saat beklenmeli ve 24 saat sonra boya uygulamasına geçilmelidir.